zondag 9 januari 2011

Katarakt

De eerste zonnige en zachte dag van 2011 en vriendlief denkt dat het voorjaar voor de deur staat.

Na een bezoekje aan een tuincentrum zijn we 4 laagstamfruitboompjes rijker.

Doelstelling : Een oefenboomgaardje alwaar we jaarlijks tonnen fruit van zullen hebben die we met veel plezier en emotie -wegens zelfgekweekt- zullen kunnen opeten en zullen kunnen uitdelen aan vrienden en familie. Bloesems, zoemende bijtjes en zelfs volwaardige oogstfeesten. Wij zijn nogal romantische mensen :)

Het project was vorig jaar al opgestart met een Hedelfinger en een zelfbestuivende appel en peer. Een jaar later heeft de perenboom het loodje gelegd. Fruitbomen houden niet van natte voeten en ik vrees dat de ligging toch niet helemaal optimaal is.

Alle fruitbomen kunnen genieten van 'beekview'. Ze staan helemaal achteraan in de tuin, waar -voor ons- een boomgaard hoort te liggen.
Vriendlief heeft ze op de hoogste punten geplaatst onder het motto dat wie niet waagt, niet wint. Ik was vorig jaar al niet overtuigd en ben dit jaar eigenlijk ook nogal sceptisch maar mekander steunen, dat doen wij hier wel, dus gaan we er volledig voor gaan.

We zullen onze boomkes soigneren en hopen op het beste...

De buit: Bigarreau Noir, Conférence, Rode Boskoop/Goudrenet en Beurré Hardy.

(U las eerder het woord 'oefenboomgaard'. Op termijn lijkt het ons fantastisch een hoogstamboomgaardje op locatie te hebben. Ik ga onmiddellijk een stapje verder en zou er ook enkele low maintenance (dus geen scheerellende) schaapjes bij willen om onze border collie Eddie bij te laten trainen. )

3 opmerkingen:

 1. Veel succes er mee want het is inderdaad zeer fijn om een boomgaard te hebben.
  Wat betreft de schapen: kijk eens op de blog van onderdeappelboom. Zij hebben soay-schapen en die hoef je niet te scheren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Soay en boomgaard : idem bij ons ! Werkt perfect !

  Maar Soay en border collie : het zou de eerste niet zijn die er de brui aan geeft !

  Soay hebben immers de neiging om elk een andere kant uit te stuiven bij dreigend gevaar ... enkel de beste herder-honden begrijpen dat je de kudde bijgevolg vanop een afstand bij elkaar moet houden.
  Laat nu net dat zijn wat een bc doet : snappen naar de onderpoten en hup met die kudde .. niet zo met soay's

  BeantwoordenVerwijderen