maandag 18 april 2011

Compromissen

Dit weekend ben ik de wilde wingerd (understatement) opnieuw danig te lijf gegaan.
Hij was begonnen! Met zijn invasief karaktertje en zijn degoutante wortelstokken de hele tuin innemen. Het lef!

Ik was dus gezellig een muurtje wingerdvrij aan het maken toen vriendlief mij beschuldigde van ondoordacht handelen en -door het blootleggen van een stuk koterij- het verlelijken van de tuin. Nu moet ge weten dat het hier momenteel allemaal open ligt (verbouwing) en dat ik persoonlijk nogal fan ben van de korte pijn. En tevens geloof ik dat ge geen omelet kunt maken zonder eitjes te breken.

Vriend was niet te overtuigen. Boos, droevig, kortom: een kleine koude oorlog. In mijn enthousiasme ben ik misschien wel vergeten te overleggen. Een tegemoetkoming drong zich op. Sinds de moeilijke verwijdering van de wingerd van een andere muur, heb ik een invasieve-klimplant-fobie. De kilometerslange en zeer levenskrachtige wortels achtervolgen mij nog in mijn dromen. Vriend wil al heel lang die  bewuste muur opnieuw laten begroeien maar ik had mijn veto gesteld.

Maar zie, de gulden middenweg is vaak de beste.

Gisteren heb ik 3 schone hedera'kes gekocht die nu al lustig aan het klimmen zijn. Onder mijn alziend oog mogen later nog enkele bloeiende klimmertjes meeliften naar boven. (Clematis, Lonicera, winterjasmijn,...)

En jawel: Het is een stap vooruit want het geheel zal wintergroen zijn.

2 opmerkingen:

 1. Ai, Hedera...
  Wilde wingerd vind ik een heerlijke klimplant (tenzij je akkerwinde bedoeld, dat wordt soms wilde wingerd genoemd), maar Klimop vind ik een verschrikking, omdat die behalve tegen de muur op te klimmen, ook over de grond alle richtingen opgaat.
  Nee, dan liever de wingerd, die zich tot de muur beperkt, en in de herfst zo prachtig rood is!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Neenee, wilde wingerd it is :)
  In de herfst is hij inderdaad mooi rood, maar daarna vallen de blaadjes eraf en is het een bruine en dorre massa tot in het voorjaar.
  Het is geen lelijke plant maar ze heeft hier 30 jaar vrij spel gehad. De wortels zitten meters ver onder ons gazon. De wingerd duikt overal op.
  Had ze ooit een beetje gesnoeid geweest, dan zou het waarschijnlijk wel nog een toffe klimmer geweest zijn maar nu is het -voor mij- vooral een lastpak. :)

  BeantwoordenVerwijderen